Dzisiaj 24.09.2021 roku, zostały zakończone poszukiwania Anny. Wpis znajduje się na stronie projektu. Peter na swoim filmiku z dnia 23.09.2021 roku, pokazuje tylko niewielką część obszaru, gdzie mogą przebywać i żerować.
Pod koniec rodzinnego urlopu, 10-tego października 2021 roku, otrzymałem wiadomość o martwym bocianie pod Höchstadt, którego znalazł mężczyzna podczas spaceru z psem. Po powrocie 11-tego października, udałem się we wskazane miejsce i znalazłem szkielet bociana na stawie w pobliżu Schwarzenbach. Przy szkielecie nie było lewej nogi. Po dokładnych przeszukaniach znalazłem lewą nogę Anny z jej obrączką w wodzie na brzegu stawu. Z doświadczenia wiadomo, że przy warunkach pogodowych we wrześniu i październiku, że ciało martwego bociana rozkłada się bardzo szybko i po około 3-4 tygodniach zostaje sam szkielet i pióra. Anna musiała umrzeć krótko po tym, jak była widziana 9-go września nad Höchstadt. Jej cierpienie skończyło się.
.....
Anna z Gerome spędzili ze sobą w gnieździe na Starym Ratuszu 16 lat, 365 dni w roku.
Gerome, który w 2006 roku miał 7 lat, zamienił swoją starszą partnerkę na młodziutką, zaledwie 3-letnią Annę. Przez ten czas Anna złożyła 76 jaj z których wykluło się 70 bocianich piskląt. Gniazdo opuściło 51 młodych bocianków. W ten sposób Anna z Gerome wnieśli znaczący wkład nie tylko w utrzymanie populacji swojego gatunku, ale także w jego ponad dziesięciokrotne zwiększenie.
Edmund Lenz
Wiadomość ze strony projektu. Tłumaczenie własne.
Przeszłość jest historią przyszłość tajemnicą, ale każda chwila prezentem.