Smutna wiadomość. Wielka szkoda! Bardzo lubiłam te gniazda. Jasień i Wicina, to miejscowości najbliżej położne ode mnie a Lubuskie, uważam za moją Małą Ojczyznę.
W podobnej a nawet w takiej samej sytuacji, straciliśmy podgląd na gniazdo w Tychach. Teraz tutaj. Po obserwowaniu bocianów przez 9 lat wiem, że nie wszędzie można pomóc, że nie wszędzie należy pomagać!
Ptaka wypuszczonego z klatki da się powtórnie złapać. Słowa wypuszczonego z ust - nigdy. Przysłowie.
Kilka minut odstraszały. Odstraszały młode bocianki chcące wrócić do swojego, rodzinnego gniazda.
Na niektórych czatach czytam, że bocianki nie chciały wracać do gniazda. Ja mam swoją teorię na temat bocianiej rodziny. To rodzice wyprowadzili młode bocianki z gniazda wiedząc, że na łąkach jest drugie, puste gniazdo. Zdecydowali szybko nauczyć młode samodzielności a gniazdo mieć dla siebie. Przez pierwsze dni zostawali z bociankami i czuwali nad nimi. Młode bocianki zawsze, po pierwszych lotach wracają do swoich gniazd nawet, kiedy nie są w stanie od razu wrócić, wracają po dwóch, trzech dniach
Dziedzic i Przygoda nocują w gnieździe. I o to od początku im chodziło. Wyprowadzić młode z gniazda, nauczyć żerowania a gniazdo rodzinne mieć dla siebie. Większość bocianich rodziców nocuje na dachach budynków w pobliżu gniazd a w gniazdach młode bocianki.
Ptaka wypuszczonego z klatki da się powtórnie złapać. Słowa wypuszczonego z ust - nigdy. Przysłowie.
Nie zawsze można pomóc, nie zawsze należy pomagać. Najważniejsze NIE SZKODZIĆ! Ten sezon pokazał, że przez ludzką nadgorliwość straciliśmy podgląd do kilku gniazd. Straż Pożarna musi mieć zlecenie na interwencję od Ochrony Środowiska, Gminy... i dopiero wtedy, może interweniować.
Kopia posta z dnia 15-tego kwietnia. Strasznie wszystko przemoczone. Wiosno i słońce, gdzie się schowaliście
W dołku ją trzy jajka normalnej wielkości i jedno dużo mniejsze. W Niemieckim bocianim gnieździe w Wildeck, jest pięć jajek normalnej wielkości a szóste mniejsze.
Małe jajko zostało wyrzucone z gniazda.